VoIP telefonie en mogelijkheden

VoIP voor Dummies 1

Het is niet dat ik iedereen die er nog geen verstand van VoIP telefonie heeft een Dummie wil noemen maar niet iedereen weet nog wat het is. Daarom zal ik het in een notendop uitleggen zonder in de technische details te treden.

Telefonie in de Cloud oftewel VoIP telefonie, is een geweldige technologie achter de telefoon. Ja echt waar, dat zeg ik niet zomaar.  Waar je voorheen slechts met 1 gesprek per telefoon tegelijk kon bellen, kan je  nu ongelimiteerd bellen over VoIP.

De komst van deze technologie is een grote doorbraak in ons telefoonleven. Zelfs zo groot dat de hele analoge telefonie op de schop gaat.

Maar wat doet het?

In de absolute basis kan je bellen en gebeld worden. Net als bij analoge telefonie. Maar elk bedrijf die er meer mee wil kiest voor bellen over VoIP. En ja hoor, ze zijn er allemaal meer dan tevreden over.

Dat fax apparaat die je hebt staan kan gelijk de prullenbak in. Simpelweg omdat, je met VoIP telefonie de mogelijkheid krijgt om dit digitaal te doen. Ook dat antwoordapparaat van jou wordt direct vervangen door een voicemailfunctie. Geen apparatuur meer nodig dus.

Heb jij als medewerker even geen zin in een gesprek, dan heb je met bellen over VoIP mogelijkheden (niet tegen de baas vertellen). Je kan het gesprek natuurlijk eindeloos in de wacht zetten of doorschakelen naar je collega. Maar er zijn meer wegen naar Rome. Zo kan je met bellen over VoIP  het gesprek ook terug zetten in de wachtrij of weer laten starten in het keuzemenu. Ja beste medewerker, je hebt dus genoeg mogelijkheden.

Voor iedereen die het gesprek wel wil aannemen zijn deze mogelijkheden er natuurlijk ook maar dan uitgebreider. Zo kunnen we het gesprek laten over gaan op een groep telefoons tegelijk (de zogeheten belgroep). De eerste die opneemt heeft dan het gesprek. Daarbij kan de beller alvast een welkomstboodschap te horen krijgen (Welkom bij ……….) en hoef jij alleen nog maar op te nemen met je eigen naam.

Natuurlijk wil je ook graag om 5 uur naar huis en daarvoor heeft VoIP telefonie ook een oplossing. Jawel, “Automatische openingstijden”. De telefoon wordt afgesloten na sluitingstijd waardoor binnenkomende gesprekken naar de voicemail gaan. Dan kan jij ook lekker op tijd naar huis. Die voicemail ontvang je gewoon op je e-mail dus als je die s’-avonds toch vanaf je lekkere bank wil beluisteren is dat mogelijk.

Er zijn nog meer mogelijkheden van VoIP telefonie maar die lees je in mijn volgende blog. Bellen over VoIP voor Dummies 2.