Geplaatst op 10/12/2018

Wat is nu precies een modem, router, switch en wat zijn verschillen ertussen?

Wat is nu precies een modem, routerswitch en wat zijn verschillen ertussen?

Eerst moeten we even een onderscheid maken in interne en externe netwerk. Alles wat vanaf de meterkast loopt naar jouw apparaat noemen we het interne netwerk. Alles buiten jouw pand noemen we een extern netwerk.

Wanneer jij de website www.voipzeker.nl probeert te openen zal jouw apparaat (laptop, pc, mobiel etc) verbinding met het internet nodig hebben. Daarvoor heb je een modem nodig.  Zonder een modem kun je niet internetten.

Een modem is een soort vertaler: hij zorgt ervoor dat het signaal van jouw internetprovider wordt omgezet naar informatie die jouw computer, tablet, laptop of smartphone kan lezen. Omgekeerd vertaalt je modem ook het signaal dat vanuit het bedrijf naar je internetprovider gaat. Zo komt er een werkende internetverbinding tot stand. Een modem vertaalt dus heen en weer.

Wat is een router?

Een in een bedrijf moet men met meerder computers tegelijkertijd een HD-filmpje kan bekijken, een video conference kunnen houden, terwijl op de administratie de facturen worden verzonden. Omdat allemaal gelijktijdig te kunnen heb je een router nodig.

Een router verdeelt het internetsignaal over meerdere apparaten. En de router zorgt voor de communicatie tussen die apparaten. Zo ontstaat er een intern netwerk.

Dit netwerk kan opgebouwd worden met hulp van kabels, maar het gebeurt tegenwoordig vaker draadloos. Je hebt dan binnen jou bedrijf een (wifi)netwerk waarop alle apparaten zijn aangesloten.

Het hele bedrijf wil nu eenmaal op internet en het liefst draadloos. 

De router sluit je aan op je modem, om het internet te verdelen over verschillende apparaten. Het internetsignaal komt dus eerst via het modem het bedrijf binnen, waarna de router het verdeelt over de computers, laptops, smartphones etc.

Maar wij hebben maar één kastje staan, met meerdere computers hoe zit dat?

Het is heel goed mogelijk dat je maar één kastje hebt, want tegenwoordig leveren veel internetproviders een modem-router.

Dit zijn modems met een ingebouwde router. Dit lijkt handig, omdat je maar één apparaatje hoeft te installeren maar er kleven ook nadelen aan.

De modem-router moet namelijk altijd in de buurt staan van het aansluitpunt, waar je internet het bedrijf binnenkomt. Dit aansluitpunt is vaak in de meterkast en dat is meestal niet de meest centrale plek in het bedrijf. Terwijl zo’n centrale plaatsing belangrijk is voor goed internetbereik. Een mogelijke oplossing voor dit probleem, is de aanschaf van een losse router.

Die kun je verbinden met de modem van je internetprovider en op een centralere plek in je bedrijf plaatsen. Zo krijg je beter internetbereik.

Met een router kan je ook een of meerdere interne netwerken opbouwen en een firewall (beveiliging van het internet) opzetten. Een router zorgt dus ook voor een veilig intern internetnetwerk .  Zo kan je een intern netwerk bijvoorbeeld scheiden van een gastennetwerk. En die van de directie splitsen met die van de rest van het personeel.

Waarom heb ik dan een switch nodig?

Een switch gebruik je om je interne bekabelde internetverbinding uit te breiden. Met een router kan je ongeveer 4 apparaten aansluiten maar met een switch kan je dit eenvoudig uitbreiden naar 8 tot 48 per switch.

Zo kan ook de hele grote bedrijfsfamilie lekker blijven surfen.  Terug naar overzicht
Om uw ervaring te verbeteren maakt deze site gebruik van cookies.
Aanpassen
Prima!