Handleidingen

Failover of SRV-record ondersteuning voor trunks

Om er voor te zorgen dat we altijd gesprekken kunnen afleveren op jouw trunk hebben we ondersteuning voor SRV records gemaakt. Zo kun je een failover situatie creëren.

Wat is een SRV-record?

Een SRV-record is een DNS record voor jouw domeinnaam waaronder je meedere serveradressen kunt opgeven. Je kunt zo de trunk verwijzen naar 1 hostname, bijvoorbeeld sip.jouwdomein.nl. Het SRV record bevat 1 of meerdere adressen van de server die de gesprekken moet gaan ontvangen.

Een SRV-record bevat ook nog meer informatie, zoals bijvoorbeeld de prioriteit en het poortnummer.

 

Voorbeeld SRV opbouw

HostnameTTLPriorityWeightPortValue
_sip._udp.sip.jouwdomein.nl.864001015060server1.jouwdomein.nl.
_sip._udp.sip.jouwdomein.nl.864002015060server2.jouwdomein.nl.
_sip._udp.sip.jouwdomein.nl.864005015060server3.jouwdomein.nl.

 

Je kunt hier zien dat het gesprek bij 3 verschillende servers afgeleverd kan worden.

1. Als eerste wordt server "server1.jouwdomein.nl" met prioriteit 10 geprobeerd, als deze niet binnen 3 seconden een reactie geeft wordt de volgende server geprobeerd.

2. Daarna wordt server "server2.jouwdomein.nl" met prioriteit 20 geprobeerd, als deze niet binnen 3 seconden een reactie geeft wordt de volgende server geprobeerd.

3. Daarna wordt server "server3.jouwdomein.nl" met prioriteit 50 geprobeerd, als deze niet binnen 3 seconden een reactie geeft wordt de verbindings poging gestaakt en zal het gesprek mislukken.

Je hebt ook de mogelijkheid om dezelfde server op een ander poortnummer te proberen.

Normaal gesproken worden bij een meerdere servers die een gelijke prioriteit hebben, de inkomende verbindingen verdeeld over de servers, volgens de Weight waarde in het SRV record. Wij hebben op dit moment nog geen ondersteuning voor load-balancing via de weight waarde. Je mag dan ook maar 1 server per prioriteit aangeven in de DNS configuratie.

Zoals altijd staan we altijd voor je klaar voor assistentie bij het configureren van jouw telefonie.